YURTTAŞ ŞİFA MERKEZİ MANİSA

ARGAN YAĞI

ARGAN YAĞIArgan Yağının Yararları
Son birkaç yıldır adını Ülkemizde sık sık duymaya başladığımız Argan Yağı Argan Ağacından elde edilmektedir. Ülkemizde son birkaç yıldır bilinmesinin nedeni ise yurdumuzda yetişmiyor olması olabilir.
Sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişmekte olan Argan ağacı 10 metreye kadar uzayabilmekte ve 150 ile 200 yıl arasında yaşamaktadır. Küçük ve sarı ile yeşil renk çiçekleri bulunan Argan Ağacı Fas zeytin ağacı ya da “Hayat Ağacı” olarak da adlandırılmaktadır. İçi yumuşak ancak dışı sert bir kabuğa sahip olan meyvesinden Argan Yağı elde edilmektedir. UNESCO tarafından koruma altına alınan Argan Ağacının nesli tükenmeye başlamıştır.
Argan Yağının içeriğinde, alfa, gama ve beta yer almaktadır. Bunun dışında zengin niktarda E vitamini içermektedir. Bol miktarda E vitamini içerdiği için cilt ve saç sağlığı için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Argan Yağının Yararları:
Argonia spinosa ağacının meyveleriden soğuk pres yöntemiyle elde edilen argan yağı, gerek gıda olarak gerekse cilt rahatsızlıklarında kullanılan değerli bir yağdır.
Yüksek oranda E vitamini içermesi nedene ile çok güçlü bir antioksidandır.
Bu özelliğiyle vücuttaki kroik iltihaplanmalarda, anti kanser olarak, kalp ve beyin sağlığının(alzheimer) korunmasında etkilidir.
Argan yağında yüksek orada bulunan squalen, cilt kanserini önleyici etkiye sahiptir.
Yine argan yağının toplam steol içeriğinde, sadece argan yağına has steroller olan ve güçlü anti kanser ve anti kolesterol etkileri gösteren schottenol ve spinasterol bulunmaktadır.
Diğer taraftan kozmetik alanında, cilt bakım ürünlerinde de kullanılan argan yağının siğil, yanık, güneş yanığı, cilt alerjilerinde olumlu etkileri vardır.
Kullanım Şekli: Cilt ve saç diplerine uygulanır.